BeCool lærer børn og unge at håndtere angstproblematikker

BeCool forløbet:

BeCool er et samtaleforløb som er udarbejdet af psykolog Søren Benedikt Pedersen. Det er baseret på principperne fra CoolKids som er et behandlingsredskab for børn og unge med angst.

BeCool er anderledes i sin tilgang til børn og unge da det er et dynamisk redskab som planlægges individuelt ud fra hvad barnet/den unge har brug for og hvor mange samtaler der er mulighed for at have. I BeCool arbejdes der med visuelle redskaber, så det er nemmere at forstå, for barnet/den unge.
BeCool er ikke et behandlingsredskab, men det henvender sig til de børn og unge som døjer med angstproblematikker, såsom begyndende skolevægring, psykosomatiske smerter (fx. ondt i hovedet og maven), tankemylder og svært ved at falde i søvn. De børn og unge som har det svært i hverdagen, men udadtil er velfungerende. De børn og unge som kan fungere nogenlunde i en hverdag og hvor angsten endnu ikke er invaliderende. 

BeCool kan bruges til børn og unge mellem 6 og 19 år og der tages udgangspunkt i hvilke problematikker barnet eller den unge har.
Det som BeCool kan det er at lære barnet/den unge redskaberne til at arbejde med angstproblematikkerne selv, da det ikke altid er muligt at få hjælp af mor eller far når ”drilletankerne” kommer. Derfor er det vigtigt at barnet/den unge er klar til at arbejde med tankerne, ellers hjælper et forløb ikke.
Ønsker I at se mere om uddannelsen kan I læse mere Her


BeCool i praksis:

De første 5 samtaler er selve kernen i forløbet, hvor redskaberne præsenteres. 

1. samtale er en introduktion til forløbet og barnet/den unge får viden om angst. Her bruges der tid på at dataindsamle og finde ud af hvilke ”drilletanker” der er på spil og hvornår de kommer.

2. samtale er en opfølgning på dataindsamlingen, fik vi gennemgået det hele og er der kommet mere frem som vi skal tale om? I denne samtale introduceres konceptet realistisk tænkning for barnet/den unge.

3. samtale består af opfølgning på realistisk tænkning, har det gjort en forskel for barnet/den unge at dette koncept er introduceret? Her introduceres konceptet belønning og motivation, hvor der sættes fokus på gode oplevelser.

4. samtale starter med en opfølgning på de gode oplevelser siden sidste samtale. Her introduceres til trappestiger, hvor der sættes fokus på at nå nogle mål igennem delmål. Små skridt ad gangen hen til den adfærd barnet/den unge ønsker.

5. samtale består af opfølgning på trappestigen og delmålene. Var de for svære eller for nemme. Hvor skal der korrigeres? Og til sidst en evaluering ift. hvor barnet/den unge er lige nu.

De næste 3 samtaler består af follow up og er mere praksis orienteret.
Her lægges der vægt på hvordan barnet kan arbejde med de lærte redskaber i sin hverdag. Dette er både via samtale og via små rollespil. Her arbejdes der også med bekymringssurfing hvor barnet lærer forskellige teknikker til at få nervesystemet til at falde lidt mere til ro. Det være sig åndedrætsøvelser, afspændingsøvelser og visualiseringsøvelser.

6. samtale vil have fokus på struktureret problemløsning, og opfølgning på de lærte redskaber. Her introduceres humørbarometret sammen med assertiv adfærd. Her lægges der vægt på at øve sammen med barnet. Hvilken reaktion har barnet oftest og hvordan vil barnet gerne reagere i stedet for?

7. samtale har fokus på opfølgning af humørbarometret. Hvilke følelser har været i brug hos barnet siden sidste samtale og har barnet kunne mærke en forskel nu hvor der er fokus på følelser? Der introduceres til selvsikker adfærd hvor der drøftes adfærdsmønstre og fordele og ulemper ved forskellige måder at opføre sig på.

8. samtale er opfølgning på selvsikker adfærd hvor der trænes specifikke metoder ud fra barnets oplevelser. Hvilke situationer har barnet haft hvor det har været svært og hvordan ville barnet gerne have at situationen havde været i stedet for? Dette øves med små rollespil.

 

Det er vigtigt at påpege at udvikling tager tid og at selvom barnet/den unge har gennemgået et BeCool forløb så kan der være tilbageskridt. BeCool lærer barnet/den unge og forældrene redskaberne til at håndtere angsten men det kræver hårdt arbejde at blive ved med at øve sig ved hjælp af redskaberne. Hjernen skal ”trigges” til at tænke andre tanker når ”drilletanken” kommer og det tager tid.
Heldigvis er det gode ved angst at det kan gå over og ved hjælp af disse redskaber bliver det nemmere for barnet/den unge at håndtere sin angst.